Poslanci stredopravej koalície chcú desaťčlennú mestskú radu

31.01.2011 Prešov

Prešov 31. januára (TASR) – Koalícia strán KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, ktorá má v Mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Prešove 11 poslancov, chce, aby mestská rada pôsobila v desaťčlennom zložení.
Konštatovali to dnes na tlačovej besede v Prešove predstavitelia vedení mestských a regionálnych straníckych štruktúr. Rovnako deklarovali, že ich spoločný klub má záujem o miesto prípadného ďalšieho viceprimátora.
Strany dnes reagovali na priebeh voľby členov mestskej rady (MsR), ktorá sa uskutočnila na zasadnutí MsZ 26. januára. Poslanci odsúhlasili troch zástupcov klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd a rovnaký počet z klubu Smer-SD a nezávislí. Ďalší traja členovia z Klubu nezávislých poslancov, ktorých navrhol primátor Pavel Hagyari, nezískali dostatočný počet hlasov.
\"Rada by mala byť desaťčlenná zodpovedajúca pomernému počtu zastúpenia poslaneckých klubov, v tom prípade pre nás štyri miesta, tri miesta pre Smer-SD a tri pre nezávislých, z nich už jedno miesto je obsadené zástupcom primátora, \" uviedla predsedníčka stredopravého klubu Andrea Turčanová (KDH).
Primátor Hagyari po hlasovaní zastupiteľstva pre médiá uviedol, že politické strany \"vyšachovali\" nezávislých poslancov a preto zváži, či nevymenuje druhého viceprimátora z tohto tábora, aby sa čiastočne vyrovnali sily.
Podľa Turčanovej sa v prípade tohto hlasovania nedá hovoriť o nejakej dohode pravice a ľavice, skôr išlo o prelínanie niektorých priorít. Tvrdí, že materiály na zasadnutie zastupiteľstva neboli dobre pripravené, čo napríklad predĺžilo aj kreovanie komisií. Myslí si, že od decembra bolo dostatok času na to, aby sa uskutočnili rokovania primátora s politickými klubmi a podarilo sa dospieť k nejakej dohode. Zástupcovia stredopravej koalície konštatovali, že dnes nemajú problém podporiť členov klubu nezávislých, trvajú však na pomernom zastúpení v samosprávnych orgánoch.
\"Naša snaha je v nasledujúcom funkčnom období byť pozitívnym článkom v zastupiteľstve a v miestnej politike, chceme spoločne napĺňať program, ktorý bude prospešný pre toto mesto a pre občanov mesta Prešov, \" povedal podpredseda Miestneho zväzu SDKÚ-DS Radoslav Milčo.
Všetky politické subjekty sa zhodli, že problémový bol aj rozpočet, preto hlasovali za stiahnutie návrhu. Nepáčilo sa im, že neprešiel pripomienkovým konaním v komisiách a mestskou radou. Podľa krajského predsedu SaS Františka Ksenzsigha, viaceré body v rozpočte nezodpovedajú súčasnej dobe, kedy doznieva kríza a treba šetriť. Preto rozpočet potrebuje ďalšie prerokovanie a korekcie.
\"Považujem za dosť nebezpečné navyšovanie ďalších dlhov mesta. V prvom rade je potrebné nájsť miesta, kde sa dá šetriť a tie tam sú. Keby mesto dokázalo ušetriť iba 2,5 percenta, nepotrebovalo by úver, \" povedal Ksenzsigh.
Okresný predseda Mosta-Híd v Prešove Peter Krajňák uviedol, že ušetriť by sa dalo napríklad päť – desať percent výdavkov na fungovaní mestského úradu. Za pozitívum by považoval aj to, aby si každá zo siedmich mestských častí určila hlavnú investičnú prioritu.
 

Vyberte región